Riječi su to Ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je 17. travnja predstavio paket mjera namijenjenih zaštiti korisnika fondova Europske unije kao odgovor Vlade RH na pandemiju infekcije COVID-19.

„EU projekti idu dalje, javne nabave za EU sredstva idu dalje, a svi zahtjevi za nadoknadu sredstava će se rješavati po primitku. Europski projekti imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo pa njihovu dinamiku želimo zadržati.

Preraspodjelom sredstava u okviru naše omotnice za razdoblje 2014.-2020. osigurali smo 400 milijuna eura koje ćemo iskoristiti za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19. Taj novac ćemo upotrijebiti za nabavu medicinske opreme, pomoć malom i srednjem poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta.

Osim toga kako bismo zaštitili korisnike EU fondova od posljedica pandemije koronavirusa produljili smo trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije i ubrzali isplatu EU sredstava za dva mjeseca. Malim i srednjim poduzetnicima osigurali smo 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite i 380 milijuna kuna za COVID - 19 zajmove. Sve to je dodatna potvrda da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i da je mijenjaju nabolje“.

Ministar Pavić također je istaknuo kako će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru postojeće alokacije za razdoblje 2014. – 2020. potražiti dodatne mogućnosti preraspodjele kohezijskih sredstava kako bi Hrvatska adekvatno odgovorila na novonastale izazove.