Povodom Europskog tjedna mobilnosti organizirane su edukativne akcije s ciljem upozoravanja ljudi na prisutnost osoba s invaliditetom u prometu. Organizatori su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Odjel za učenike s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Vaš EDIC Petrinja.

U suradnji s djelatnicima Policijske postaje Petrinja kako je akcija provedena kazao je Ivan Latinčić, projektni asistent u Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ: „Okupili smo se u petrinjskom parku s učenicima Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i prometnim policajcima iz Policijske postaje Petrinja, a u sklopu Europskog tjedna mobilnosti naš cilj je bio osvijestiti javnost i vozače o ulozi osoba s invaliditetom u prometu i povodom toga smo dijelili prigodne darove svim vozačima koji su se zaustavili na pješačkim prijelazima i propustili našu djecu, dok vozači koji nisu stali na pješačkom prijelazu i nisu obavili svoje propisane prometne dužnosti prometni policajac je zaustavio i upozorio o prometnom prekršaju kojeg su počinili.“

Učenici su bili formirani u tri skupine, odnosno 22 učenika, a naizmjenično su prelazili preko pješačkih prijelaza kod Strossmayerovog šetališta, odnosno prema Gradskoj tržnici i kod autobusnog stajališta.

Inače, svake godine Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je „Krećite se s nama“. Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam“ i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja – hodanje. Organizatori ove akcije odlučili su se za edukaciju sigurnog hodanja u prometu kada je riječ o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.